Heraklion is de culturele hoofdstad op Kreta

Van 10 tot 15 oktober 2016 ben ik op persreis geweest naar Heraklion. Dit is een van de grotere steden op het eiland Kreta in Griekenland. De persreis was mede georganiseerd door www.Ilovegriekenland, TUIFLY en 100 bloggers.

 De voorbereidingen waren goed. Tickets op tijd ontvangen, gelukkig vluchttijden midden op de dag van Amsterdam naar Heraklion en weer terug. Bij de ontvangst van het programma sloeg mij een beetje de angst om het hart. Vanaf dinsdagochtend 08.45 tot en met vrijdagmiddag 15.00 uur was het programma voor mij meer dan vol gepland. Maar ik moet eerlijk zeggen alles overziend heb ik een fantastische tijd gehad op Kreta.

dsc_5348

De meeste vakantiegangers naar Griekenland en zeker naar Kreta gaan voor zon, zee en strand. Ik kreeg echter de gelegenheid om de meest uiteenlopende culturele en interessante zaken die zich in de regio Heraklion bevinden, te bezoeken. Tijdens twee van de vier dagen dat ik over het eiland ben getoerd, ben ik begeleid door een voortreffelijke gids Soula Kampouraki. Zij was op culturele reis met 19 Duitse toeristen. Soula, een geboren Griekse is de Duitse en Nederlandse taal meer dan machtig.

dsc_5356

Zo bezocht ik een aantal  archeologische opgravingen in de plaatsen Knossos, Phaistos en Gortyna. Knossos, de plaats waar de grootste opgraving was gesitueerd heeft mij het meest bekoord. Naast deze prachtige opgravingen werd ook een bezoek gebracht aan een ondergrondse grot, welke een lengte heeft van ongeveer 1500 meter, de eerste 200 meter van deze grot zijn opengesteld voor het publiek. De grot is genaamd Sendoni en is gelegen nabij het plaatsje Soniana. Na deze bezichtiging werd een bezoek gebracht aan twee bergdorpjes in de heuvels rondom Heraklion. Een van de twee dorpjes Anogeia is tijdens de tweede wereldoorlog zwaar getroffen. Een Duitse generaal gaf opdracht om alle inwonende mannen tussen de 16 en 60 jaar op te pakken en om te brengen.

 Het laatste culturele bezoek werd gebracht aan het archeologisch museum van Kreta gevestigd in de stad Heraklion. Heel indrukwekkend was ook een bezoek aan de kerk van het stadje Arkadi.

dsc_5392

Nadat ik bekomen was van al het culturele gebeuren was het de beurt aan iets meer ontspannen bezoekjes. Beginnend bij een bezoek aan het Thalassocosmos Cretaquarium. Hier zwemmen vele soorten vissen en schildpadden uit de wijde omgeving van het eiland Kreta. Ook aan de inwendige mens was gedacht, want ik mocht ook een bezoek brengen aan de cave waar de bekende Rhous wijn wordt geproduceerd. Na een bezichtiging aan de druivenvelden en de produktie ruimte waar de wijn wordt gemaakt, kreeg ik de  mogelijkheid om de verschillende wijnen te proeven. Deze proeverij ging gepaard met een keur aan typisch Kretense lekkernijen.

dsc_5384

Het kustplaatsje Matala werd door mij ook met een bezoek vereerd. Dit plaatsje staat om twee zaken bekend. Ten eerste om zijn krijtrotsen waar vroeger krijgers en gespuis hun onderdak zochten. Ten tweede door de hippies die in de jaren 60 van de vorige eeuw hun heil zochten op het eiland Kreta en de plaats innamen van de krijgers en ander gespuis. Halverwege de jaren 70 van diezelfde eeuw werden de hippies door de overheid verjaagd, De laatste jaren wordt  hier de hippietijd in de maand juni  herdacht met een meerdaags festival. Je begrijpt het al, de bezoekers kleden zich dan ook zoals in de tijd van de hippies

dsc_5367

De laatste dag was  onder andere gereserveerd voor een wandeling door de binnenstad en langs de haven van Heraklion. Verschillende bekende gebouwen en plaatsen werden door mij bezocht, zoals het Venetiaanse fort aan de haven, de Bembo fontein, de Chania poort, alsmede de St Catharina kerk.

dsc_5436

Mijn laatste bezoek bracht ik vrijdagmiddag aan Arolithos Village. Dit dorpje, gesticht ongeveer 30 jaar geleden herbergt alles wat in het verleden aanwezig was op het Kretense platteland. Zo was er een ruimte waar de smid zijn werk deed, was er een volweverij, alsmede een mozaiek ruimte. Het gebied is particulier eigendom. Het herbergt tevens 35 hotelkamers waar gasten kunnen verblijven. Inwoners van het eiland komen hierheen voor b.v. een bruiloftsfeest of om hun kinderen te laten dopen in het kleine kerkje op het terrein.
dsc_5452

Nadat ik van deze dag terug  kwam in mijn hotel heb ik ook nog twee uur kunnen genieten van de zon, zee en het strand voor mijn hotel. Moe maar voldaan vloog ik zaterdagmiddag weer terug naar Amsterdam. De gehele reis was van begin tot het eind perfect georganiseerd.

De persreis is mede mogelijk gemaakt door www.Ilovegriekenland.nl, Tuifly, 100Bloggers en de twee hotels waar ik verbleef. Mijn excursieprogramma was samengesteld door Greek National Tourism Organisation, Region Crete.

 

 

cor duran

Ik ben een gepensioneerd medewerker van de politie zuid holland zuid. Ik heb bij dit korps gewerkt vanaf 1969 tot en met 2007 in verschillende gemeenten en op verscheidene funkties. Vanaf begin 2007 geniet ik samen met mijn vrouw Wilna van mijn pensioen. Wij zijn samen fervent bezoekers van zuid oost azie. Ieder jaar in de maanden januari en februari brengen wij een bezoek aan dit schitterende werelddeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>