Grieken drinken niet alleen Ouzo en Raki, maar ook hele goede wijn uit Kreta

Tijdens mijn persreis naar Kreta kwam ik in kontakt met een van de betere wijn producenten op het eiland. Maria Tamiolakis en haar echtgenoot zijn de eigenaren van een 50 hectare groot terrein waar druiven worden verbouwd. De druiven worden uitsluitend op organische wijze verbouwd. Voordat zij de eigenaren werden was de wijn te koop onder de naam Tamiolakis. Maria en haar man hebben echter besloten om die naam te veranderen in Rhous. De wijn is dan ook vanaf dat moment te koop onder deze naam. Meer informatie over het wijnhuis vind je op http://www.rhouswinery.gr

Name:  DSC_5373.jpg
Views: 54
Size:  179,5 KB

Het land is gelegen in Houdetsi, op een afstand van ongeveer 25 kilometer verwijderd van Heraklion. De plaats Archanes is een bekende gemeente in de omgeving. Een andere bekende plaats in de buurt zijn de archeologische opgravingen van Knossos. Maria vertelde dat zij de vierde generatie van de familie Tamiolakis is die eigenaar zijn van de cave. Maria zelf heeft het vak geleerd aan de wijn universiteit in Bordeaux Frankrijk.

Op het terrein is een stenen gebouw neergezet. Het materiaal gebruikt voor de bouw hiervan is afkomstig van de afgravingen die gedaan moesten worden om het terrein waar de druivenplanten staan te egaliseren. Het gebouw werd gebouw in 2004. Vanaf dat moment werden de druiven hier verwerkt. In de kelders van het gebouw zijn ruimten gecreerd die dag en nacht, zomer en winter dezelfde temperatuur hebben van ongeveer 17 a 18 graden celcius. Hierdoor is het mogelijk om de druiven altijd bij een gelijke temperatuur te laten rijpen en de wijn die is geproduceerd ligt dan ook in dezelfde temperatuur te wachten om te worden vervoerd.

Name:  DSC_5374.jpg
Views: 178
Size:  112,1 KB

Naast de voor noord europeanen bekende druiven als Shyra, Merlot, Chardonnay bezit Kreta een aantal; zeer speciale druiven, zoals onder andere de Hence druif. Een combinatie van de traditionele druiven en de druif van Kretense bodem maakt de smaak van deze wijnen geproduceerd door Rhous zo uitzonderlijk. Het bedrijf produceert op jaarbasis meer dan 50.000 flessen wijn per jaar. Alle drie de wijnsoorten, rood, wit en rose worden door Rhous op de markt gebracht. Het aantal flessen wijn dat wordt geproduceerd komt ook door het feit dat niet alleen de druiven worden gebruikt van het land van de familie Tamiolakis, maar door een samenwerkingsverband met nog ongeveer 10 andere wijnboeren uit de omgeving. Deze wijnboeren werken net als Thous op zuiver biologische wijze bij het produceren van hun druiven.

Name:  DSC_5376.jpg
Views: 50
Size:  77,1 KB

Maria heeft mij op zeer vakkundige wijze kennis laten maken met het produceren van wijn op Kreta. Zij vertelt zo inspirerend dat je na de uitleg niet kunt wachten om de wijn te proeven. In een speciaal daarvoor ingerichte kamer heb ik dan ook van de verschillende wijnen mogen proeven. Uiteraard werd deze proeverij vergezeld van speciale kleine Kretense hapjes. De wijnproeverij en de rondleiding zijn gedurende het hele jaar te boeken via http://www.rhouswinery.gr. Hier kun je tevens flessen wijn aanschaffen die op verzoek vanuit Kreta naar Nederland worden verscheept.

Name:  DSC_5384.jpg
Views: 51
Size:  82,1 KB

Maria heeft mij op zeer vakkundige wijze kennis laten maken met het produceren van wijn op Kreta. Zij vertelt zo inspirerend dat je na de uitleg niet kunt wachten om de wijn te proeven. In een speciaal daarvoor ingerichte kamer heb ik dan ook van de verschillende wijnen mogen proeven. Uiteraard werd deze proeverij vergezeld van speciale kleine Kretense hapjes. De wijnproeverij en de rondleiding zijn gedurende het hele jaar te boeken via http://www.rhouswinery.gr

De rondleiding en de proeverij werden mij aangeboden door http://www.rhouswinery.gr en www.ilovegriekenland.nl en Tui Nederland

cor duran

Ik ben een gepensioneerd medewerker van de politie zuid holland zuid. Ik heb bij dit korps gewerkt vanaf 1969 tot en met 2007 in verschillende gemeenten en op verscheidene funkties. Vanaf begin 2007 geniet ik samen met mijn vrouw Wilna van mijn pensioen. Wij zijn samen fervent bezoekers van zuid oost azie. Ieder jaar in de maanden januari en februari brengen wij een bezoek aan dit schitterende werelddeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google Plus