Blog over een culturele persreis naar Heraklion Kreta

In de tweede week van oktober 2016 ben ik op uitnodiging van ILOVEGRIEKENLAND en TUIFLY op persreis geweest naar het mooie eiland KRETA in Griekenland. Het was mijn derde bezoek aan dit eiland binnen een jaar. Dit keer stond de reis voor het grootste gedeelte uit bezoeken aan culturele en archeologische plekken op het eiland.

Na een perfekte vlucht met een toestel van TUIFLY kon ik mijn huurauto ophalen op de luchthaven van Heraklion, waarna ik hartelijk werd ontvangen door personeel en het management van APPOLONIA RESORT EN SPA in de wijk Amadoura in Heraklion.

Zoals wel meer tijdens persreizen was het vroeg opstaan om op tijd aanwezig te zijn bij de voortreffelijke gids Mrs Soula Kampouraki. Deze gids, die trouwens vloeiend de Nederlandse en Duitse taal spreekt, heeft mij tijdens het verblijf op Kreta begeleid. De eerste interessante plaats waar zij mij naartoe bracht was de archelogische stad GORTYNA. Hier zijn de overblijfselen van de TEMPEL VAN PYTHIAN APOLLO opgegraven. Het terrein is ongeveer 2000 vierkante meter groot. Tevens bevindt zich op dit terrein de eerste Christelijke Kerk van Kreta, gesticht door de apostel Titus.

Na een busrit van ongeveer 1 uur kwamen wij aan bij de stad Phaestus, ook wel Phaistos genoemd. Hier bevindt zich de op een na grootste opgraving van het eiland KRETA. De opgraving ligt op een heuvel, waardoor je lopend over het terrein een prachtig uitzicht hebt op de heuvels en valleien rondom. De legende zegt dat er hier eigenlijk twee paleizen waren gebouwd. Het eerste werd verwoest tijdens een grote aardbeving rond 1400 voor Christus. De paleizen werden bewoond door respectievelijk de Koning en de Onderkoning. Tijdens het opgraven van de ruines werd hier de mysterieuze schijf van Phaistos gevonden. Deze schijf bevindt zich heden in het Archeologisch Museum in de stad Heraklion.

Na twee cultureel interessante bezichtigingen werd het tijd voor een lunch. Wij vertrokken hiervoor naar het pittoreske kustplaatsje MATALA aan de zuidkust van het eiland. Deze plaats is bekend vanwege zijn krijtrotsen waarin talrijke holen zijn aangelegd. In het verleden werden deze holen gebruikt als graftomben. In eerste instantie was dit havenplaatsje gebruikt door de lokale vissers die van hier uit hun vis gingen vangen op zee. Halverwege de jaren 60 van de vorige eeuw werd het dorp echter bevolkt door honderden hippies die een huis vonden in de holen. Vanwege de overlast die hierdoor ontstond werden de hippies een tiental jaren later verdreven door de militaire junta en door de kerkgenootschap van de wijde omgeving.
Op dit moment is de plaats een oord waar vele toeristen een dagtocht naar maken. In het hoogseizoen is het zo dat door de toeristen een toeslag moeten betalen om het plaatsje te bezoeken. In de maand juni wordt hier ieder jaar het MATALA BEACH FESTIVAL gehouden. De bezoekers dossen zich uit in kleding uit de jaren 70.

Na een welverdiend diner in mijn hotel APOLLONIA BEACH AND SPA en een heerlijker nachtrust was het de volgende dag wederom op pad met Soula en een groep van 19 Duitse toeristen uit de buurt van de Duitse stad Heilbronn. De eerste stop op onze trip die dag was het bergdorpje ANOGEIA. Tijdens de bekende Ottomaanse oorlog werd dit dorpje platgebrand. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft een Duitse generaal bevolen dat alle in het dorp wonende mannen tussen de 16 en 60 jaar moesten worden geexecuteerd. ook werden alle huizen verwoest door het Duitse leger. In het centrum van het dorp staat een monument met de namen van alle omgekomen mannen uit die tijd.

De mooiste grot op het eiland Kreta is de SENDONI grot, gelegen in het plaatsje Soniana. Deze 550 meter lange grot is genoemd naar een rebel uit deze regio. Hij gebruikte de grot als uitvalsbasis. In deze druipsteengrot vind je stalagmieten en stalactieten alsmede mooie rotsformaties. Door de plaatselijke overheid zijn er begaanbare paden aangebracht in de rots, zodat het schitterende gebied lopend te zien is. Uiteraard kom je ook vleermuizen in de grot tegen. De temperatuur in deze grot is zomer en winter, dag en nacht ongeveer 17 a 18 graden Celsius

Deze persreis is mede mogelijk gemaakt door #ILOVEGRIEKENLAND, #TUIFLY en #100BLOGGERS.

cor duran

Ik ben een gepensioneerd medewerker van de politie zuid holland zuid. Ik heb bij dit korps gewerkt vanaf 1969 tot en met 2007 in verschillende gemeenten en op verscheidene funkties. Vanaf begin 2007 geniet ik samen met mijn vrouw Wilna van mijn pensioen. Wij zijn samen fervent bezoekers van zuid oost azie. Ieder jaar in de maanden januari en februari brengen wij een bezoek aan dit schitterende werelddeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google Plus