Van Marrakech naar de Ourika Vallei in Marokko

Tijdens mijn verblijf in Marrakech kreeg ik met mijn vrouw de gelegenheid om een tocht te maken naar de bezienswaardigheden in de Ourika Vallei. Aziz, de eigenaar van het tour en transfer bedrijf Marrakechkeys Travel kwam ons ophalen in het verblijf Riad Star waar verbleven. Eerst kregen wij uitleg waar wij ons op konden verheugen, waarna wij met zijn auto op weg gingen. Als eerste voerde hij ons door de mooie streek de Ourika Vallei. Deze streek begint bij Marrakech en eindigt bij de uitlopers van de Hoge Atlas Aangekomen bij het plaatsje Tnnine Ourika, kwamen wij op een groot terrein alwaar die dag een Berber markt werd gehouden. Inwoners vanuit de wijde omtrek komen hierheen om op de markt hun wekelijkse inkopen te doen. Vanwege het offerfeest dat aanstaande was werden ook veel schapen verhandeld. Deze kunnen tijdens het offerfeest worden genuttigd. Daar wij in Nederland gewend zijn om in de buurt van een markt een parkeerplaats te hebben voor auto s, bleek hier een plaats ingeruimd te zijn voor het laten grazen van ezels. De bewoners uit de nabije omgeving komen namelijk met ezels naar de markt. Aan het einde van de dag worden de goederen vervolgens op de ruggen van de ezels geladen, waarna men weer lopend huiswaarts keert. Op de markt kunnen allerlei goederen worden aangeschaft van levensmiddelen, groenten, tot handgereedschappen, hoeden en kleding.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam:  DSC_3172.jpg
Bekeken: 91
Grootte:  177,1 KB
Overzicht van een Berber markt
Na het bezoek aan de Berber markt brachten wij verderop een bezoek aan een huis bewoond door een Berber familie. De vrouw des huizes ontving ons in de keuken.  In de woning verbleven in totaal 18 personen. Het is in Marokko het gebruik dat bij een trouwerij van de zoon hij met zijn vrouw in komt wonen in het huis van zijn ouders. De dochters vertrekken zodoende na hun huwelijk naar het huis van haar echtgenoot.Zij leerde ons hoe de traditionele muntthee wordt bereid. Zij vertelde ook op welke manier je het beste de thee in een glas kon inschenken. Zoals wellicht bekend is thee drinken in Marokko een traditionele aangelegenheid. Men heeft dan ook graag dat dat gezien wordt. Vandaar dat de theepot zo hoog mogelijk wordt gehouden om aan anderen te laten zien dat er thee wordt gedronken. Hierna zijn wij in een fabriek geweest waar de wereldberoemde ARGAN olie wordt gemaakt. Het hele proces van het pellen van de noten tot het vullen van de potjes met olie werd aan ons uitgelegd.

Klik op plaatje voor grotere versie

Naam:  DSC_3194.jpg
Bekeken: 90
Grootte:  110,6 KB
Berber woning met uiteraard muntthee

Omdat het zo langzamerhand tijd werd om de lunch te gebruiken reed Aziz ons naar Setti Farma, een klein dorpje aan de voet van de Hoge Atlas. Wellicht is het bekend dat de hoogste top van de Hoge Atlas een hoogte heeft van 4200 meter. Dit is de een na hoogste berg in Afrika. Wij werden in een plaatselijk restaurant onthaald op een prima driegangen lunch, bestaande uit een Marokkaanse salade, een tajine van kip en een dessert bestaande uit verschillende soorten fruit.Het restaurant was gelegen langs de rivier die aldaar loopt. Deze rivier voert in het voojaar het smeltwater van de bergen van de Hoge Atlas af. Nu zitten de gasten met tafel en stoel in het water van het riviertje, lekker met blote voeten in het warme water. Na de lunch was het de beurt om ons lopend naar de top van een heuvel te begeven. Op deze top waren twee watervallen te bezichtigen. Begeleid door een gids liepen wij de steile bergwand op. Tot aan de eerste waterval was de klim moeilijk. Voorbij de eerste waterval, in de richting van de tweede waterval was de moeilijkheidsgraad van het klimmen echter nog groter. Deze klim was echter wel de moeite waard want boven had je een mooi uitzicht op de grootste waterval alsmede naar de wijde omgeving.

Name:  DSC_3224.jpg
Views: 81
Size:  135,6 KB

Waterval in Setti Farma

Nadat wij gedurende de hele tocht veel indrukken tot ons hebben genomen genoten wij nogmaals van de terugreis naar Marrakech. Aziz, onze vrolljke en deskundige gids bracht ons weer veilig bij ons Riad. Wij hebben mede dankzij Aziz een onvergetelijke dag gehad. Wij kunnen deze tour aan iedereen aanbevelen. Buiten deze dagtrip zijn er nog andere eendaagse en meerdaagse tours en tochten te boeken via Aziz. Voor meer informatie over deze tochten zie www.MarrakechkeysTravel.com

cor duran

Ik ben een gepensioneerd medewerker van de politie zuid holland zuid. Ik heb bij dit korps gewerkt vanaf 1969 tot en met 2007 in verschillende gemeenten en op verscheidene funkties. Vanaf begin 2007 geniet ik samen met mijn vrouw Wilna van mijn pensioen. Wij zijn samen fervent bezoekers van zuid oost azie. Ieder jaar in de maanden januari en februari brengen wij een bezoek aan dit schitterende werelddeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google Plus