Ik bracht een werkbezoek aan de streek Centro de Portugal

Toen mij gevraagd werd of ik interesse had om een vierdaags werkbezoek te brengen aan de streek Centro de Portugal moest ik me eerst inlezen wat mij te wachten stond. Mijn kennis van Portugal bestond tot op dat moment uit een tiendaags bezoek aan de Algarve, verlengd met een driedaags bezoek aan de hoofdstad Lissabon. Nieuwsgierig als ik was geworden na het lezen van de streek informatie ging ik getooid met pen, papier en niet te vergeten een fototoestel op weg naar Schiphol om vervolgens het vliegtuig van TAP ( de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal) te nemen. Na een prettige vlucht werd ik, met nog vijf andere personen uit Nederland allerhartelijkst ontvangen door Anna Maria en Joao, onze twee gidsen die ons de volgende dagen zouden begeleiden op onze rondreis door het Portugese land.

Name:  DSC_3477.jpg Views: 103 Size:  142,4 KB

De eerste plaats waar wij heen gingen bleek Caldas da Rainha te zijn. Een Provincieplaats gelegen op een afstand van ongeveer
90 kilometer verwijderd van Lissabon. Over uitstekende tolwegen bracht onze chauffeur ons naar Caldas da Rainha. Deze plaats is gelegen nabij de westkust van Portugal iets boven de plaats Coimbra, waarover ik later uitgebreid zal schrijven. In de gemeente Caldas da Rainha wonen in totaal meer dan 50.000 inwoners. De plaats staat vooral bekend om zijn kunst, voornamelijk sculpturen en keramische kunst. Op de uitgestrekte velden rondom Caldas da Rainha wordt veel fruit verbouwd.

Name:  DSC_3482.jpg Views: 101 Size:  119,2 KB

Wij werden alweer allerhartelijkst ontvangen door een plaatselijke gids die ons een interessante stadswandeling beloofde. Dat is er inderdaad ook van gekomen. Allereerst werd een bezoek gebracht aan het grote stadspark midden in het centrum van de stad. De geschiedenis over deze stad gaat terug naar omstreeks 1480 toen de vrouw van de toenmalige koning Joao II zich afvroeg wat de plaatselijke bevolking aan het doen was in de baden waarvan het water aangenaam rook. Haar werd verteld dat het water een remedie was tegen reuma en artritis. Aangezien de vrouw zelf leed aan de ziekte reuma besloot zij zich daar te vestigen om te proberen van haar reuma te genezen. De weldaad die zij ondervond van het water op haar lichaam wilde zij met een ieder delen. Zij liet dan ook een hospitaal bouwen waar in het badhuis genoten kon worden van het thermale water. Een grappig verhaal in dit geheel is gelegen in het feit dat onze gids Joao vertelde dat hij in dit ziekenhuis geboren was. Op het moment dat zijn moeder moest bevallen van een tweeling, hij en zijn broer, was er geen tijd meer om met de auto naar hun woonplaats te rijden, zodat de bevalling gelukkig kon plaats vinden in dit ziekenhuis.

Nadat wij het ziekenhuis hadden bezocht werd een bezoek gebracht aan de plaatselijke markt. Iedere ochtend komen hier de lokale fruit en groenten telers met hun waar naartoe om deze aan de man te brengen. Onder het genot van een overheerlijk kopje portugese koffie konden wij, zittend in een heerlijk najaarszonnetje, genieten van de drukte op de markt.

In Caldas da Rainha is gevestigd een van de bekendste en oudste aardewerk fabrieken van Portugal. Sinds 1884 wordt hier aardewerk vervaardigd gebaseerd op het werk van de Portugese kunstenaar Rafael Bordalla Pinheiro. Deze kunstenaar staat bekend om zijn spotprenten over politieke zaken. Een van de bekendste creaties van zijn hand is het tafelservies bestaande uit groene koolbladeren. Dit aardewerk wordt vanuit Caldas de Rainha over de hele wereld geexporteerd.

Name:  DSC_3496.jpg Views: 99 Size:  111,8 KB

Na een heerlijke lunch op een terras werd de tocht voortgezet over de snelwegen richting het noordelijke deel van het gebied Centro de Portugal. Wij reden ongeveer 130 kilometer naar het een bosrijke omgeving genaamd Bucaco, ook wel genaamd Bussaco. In dit bos waarin ongeveer 700 verschillende boomsoorten en planten aanwezig zijn, bevindt zich het Paleis van Bucaco. De verschillende bomen en plantensoorten waren in de loop der tijd door Portugese ontdekkers meegebracht uit o.a. het Himalaya gebergte en uit de binnenlanden van Mexico.

Het paleis is meerdere eeuwen gebruikt als een klooster voor de monniken in Portugal. Het paleis, voormalig klooster is gelegen op een heuvel ongeveer 700 meter boven de zeespiegel. De monniken geloofden erin dat hoe hoger een klooster gelegen is des te dichter je bij God bent en des te eerder je in de hemel zou komen na te zijn overleden. In het klooster mochten niet meer dan 999 monniken aanwezig zijn. Vrouwen waren niet welkom in dit gebied om ervoor te zorgen dat de monniken niet in de verleiding konden komen om avances te maken met hen.

Name:  DSC_3514.jpg Views: 98 Size:  132,7 KB

Nadat de monniken waren vertrokken deed dit paleis dienst als onderkomen voor de Koning van Portugal en zijn vrienden en hun gevolg als zij in de bossen rondom het paleis op jacht gingen. In 1810 werd hier een grote oorlog uitgevochten tussen de Duke of Wellington, die daar toen verbleef en het leger van Napoleon Bonaparte. Op het terrein is nog een klein museum aanwezig waarin wordt verteld op welke manier deze oorlog werd gevoerd en hoe de vijand, lees Napoleon Bonaparte, werd bestreden.

Het Bucaco Paleis doet tegenwoordig dienst als vijfsterren hotel. Het is een van de betere hotels in Portugal. Het interieur van het paleis doet denken aan een architectuur hoogstandje. Veel invloeden vanuit Lissabon treft men hier aan. Wanden en plafonds zijn rijkelijk voorzien van afbeeldingen van strijders die tijdens de oorlog met Napoleon Bonaparte hebben gevochten. Zoals op veel plaatsen in dit deel van Portugal zijn de afbeeldingen geschilderd op de typische Portugese tegels ( tiles). Het gehele gebied is toegankelijk voor het publiek, zodat men een indruk kan krijgen hoe men hier heeft geleefd. Het hotel heeft tevens een indrukwekkende wijnkelder waar wijn opgeslagen ligt van het merk Bucaco. Tot voor een aantal jaren geleden werd de wijn ter plaatse vervaardigd en in flessen gebotteld. Vanwege de grote produktiviteit van deze wijn heeft men de produktie echter naar een gebied ongeveer 15 kilometer verderop verplaatst.

Name:  DSC_3516.jpg Views: 66 Size:  85,4 KB

Het gebied Centro de Portugal is zeker een bezoek waard. Voor meer informatie over deze streek kijk je op www.centrofportugal.com


cor duran

Ik ben een gepensioneerd medewerker van de politie zuid holland zuid. Ik heb bij dit korps gewerkt vanaf 1969 tot en met 2007 in verschillende gemeenten en op verscheidene funkties. Vanaf begin 2007 geniet ik samen met mijn vrouw Wilna van mijn pensioen. Wij zijn samen fervent bezoekers van zuid oost azie. Ieder jaar in de maanden januari en februari brengen wij een bezoek aan dit schitterende werelddeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google Plus